Buurtstroom

Een waterdicht plan voor provinciale overstromingsgebieden die bruisen van levenDelen

Buurtstroom

De provinciale overstromingsgebieden geven ruimte aan water en houden zo onze voeten en huizen droog. Met het project Buurtstroom (2020-2023) hebben we ervoor gezorgd dat je deze natte natuur in jouw buurt ook echt kan beleven. Zo kan je je onderdompelen in het waterleven aan de steiger, vogels spotten vanuit de vogelkijkhut, je spieren trainen in de groene outdoor gym, een pendelpauze nemen op de uitkijkvlonder aan de fietsostrade, een avontuurlijk natuurpad ontdekken of samen gezellig tafelen aan de rolstoelvriendelijke picknickbank aan de oever.

In 6 provinciale overstromingsgebieden zorgden we samen met onze partners voor een aantrekkelijker onthaal en meer beleving. Imposante eyecatchers van een ijsvogel, libel, reiger, steenuil en Vlaams melkschaap wachten je op aan de toegang tot de gebieden. Wil je alles met eigen ogen zien en beleven? De Veleau Overstromingsroute (27 km) rijgt alvast drie van deze waterrijke parels in de regio op een leerrijke manier aan elkaar.

Voor dit project werkten we nauw samen met de Provincie Antwerpen, die eigenaar is van de overstromingsgebieden, met Natuurpunt dat het natuurbeheer verzorgt in vier van de betrokken gebieden, met het Agentschap voor Natuur en Bos, en met de gemeenten Lier, Kontich en Rumst, die ook een deel van de cofinanciering van het project droegen.

Meer info? Neem contact op met Elly.vaes@rlrl.be 

De realisaties in elk overstromingsgebied kan je hieronder terugvinden:

Bogerse Plassen (Lier)
© Regionaal Landschap Rivierenland
Babbelse Plassen (Kontich)
© Regionaal Landschap Rivierenland
Plaslaar (Lier)
© Regionaal Landschap Rivierenland
Risschotse Loop (Zoersel)
© Regionaal Landschap De Voorkempen