Bogerse Plassen (Lier)

Het provinciaal overstromingsgebied Bogerse Plassen is gelegen langsheen de Lisperloop in de wijk Bogerse Velden, in het noorden van Lier. Een eyecatcher van een libel verwelkomt bezoekers. Scholen kunnen er terecht op de educatieve steiger voor poelonderzoek.

Educatieve steiger voor poelonderzoek

De steiger is vrij toegankelijk en ingericht als buitenleerplek, met zitgelegenheid voor een 15-tal leerlingen en een infobord over de verborgen (onder)waterwereld van een poel.

De provincie Antwerpen heeft verschillende veldkoffers ontwikkeld, die scholen en verenigingen gratis kunnen ontlenen, na reservatie, op 4 uitleenposten, waaronder het Provinciaal Instituut voor MilieuEducatie (PIME) te Lier. Onder andere de veldkoffer biologisch waterleven en de veldkoffer chemisch wateronderzoek lenen zich uitstekend om te gebruiken op de steiger. Om leerkrachten optimaal te ondersteunen, biedt de provincie per veldkoffer een draaiboek aan, digitaal te downloaden op bovenstaande links. Gebruik het draaiboek ter inspiratie om je wateronderzoek, biotoopstudie of uitstap vorm te geven.

Het platform GroenZoeker van de provincie Antwerpen bundelt nog minstens 40 andere buitenleerplekken in de regio, waar scholen gebruik van kunnen maken.

Eénmaal per jaar organiseert MOS - duurzame scholen, straffe scholen - een Buitenlesdag. Buiten leren heeft immers tal van voordelen: de leerstof blijft beter ‘plakken’, het ontwikkelt het ruimtelijk inzicht, versterkt het groepsgevoel en verhoogt de natuurbetrokkenheid en creativiteit.

De Bogerse Plassen is ook een stopplaats langs de 27 km lange Veleau Overstromingsroute

LOCATIE (Google Maps)
© Leo Vaes
© Regionaal Landschap Rivierenland