Jutse Plassen (Lier)

Het provinciaal overstromingsgebied Jutse Plassen vangt overtollig water op van de Itterbeek en houdt zo de huizen en voeten droog in Koningshooikt.

woudaapje
© Yves Adams / Vilda
© Bruno Holvoet

Vogels kijken in de 'Hut van Jut'

Met 11,3 hectare en een buffercapaciteit van 100 000 m3 is de Jutse Plassen het grootste provinciale overstromingsgebied van de provincie Antwerpen. Vooral voor Hooiktenaars is dit gebied sinds de voltooiing in 2006 een belangrijke trekpleister geworden. Ze komen er joggen, wandelen of bewust de rust en de natuur opzoeken.

Eind juni 2023 huldigden we hier samen met de provincie Antwerpen, Natuurpunt De Wielewaal en Stad Lier een nieuwe vogelkijkhut in. De hut bestaat uit duurzame materialen en een groendak, en is zodanig gebouwd dat deze - zelfs bij het vollopen van het gebied - steeds boven het hoogste waterpeil prijkt. Een aanloopsteiger brengt je door het riet tot in de vogelkijkhut, aan de rand van het open water. 

Vogelliefhebbers kunnen in de Jutse Plassen meer dan 180 broed- en trekvogels spotten, waaronder soms erg zeldzame soorten zoals de woudaap of de grote karekiet. Ook voor jongeren en gezinnen met kinderen is dit een uitgelezen plek om de natuur te ontdekken.

Een kunstige metaalsculptuur van een reiger verwelkomt je aan de parking. Recreanten kunnen een lus maken op de wandeldijk rondom de plas of starten voor een 6,3 km lange wandeling langs het Jutse Plassenpad of het Stombaarshoekpad.

Locatie (Google Maps)