Bomen, bondgenoten voor het leven

Maar al te vaak kappen we bomen zonder te beseffen wat hun meerwaarde voor mens, maatschappij en locatie is. Pas als de boom er niet meer staat en plaats heeft gemaakt voor baksteen en beton, krijgen we een onbehaaglijk gevoel, maar waarom?Terug naar overzicht
Delen

BOMEN ZIJN MOOI, VRIJGEVIG EN VEELZIJDIG

Met wat verbeelding combineert een boom de rol van kunstenaar, geschiedenisleraar, zorgverlener, therapeut, financieel adviseur, restaurantuitbater, en energieleverancier. Je hoeft zijn diensten niet te betalen en wanneer je naar buiten gaat, is hij er voor jou! Fantastisch toch? En we kunnen je verzekeren: hoe meer je over bomen weet, hoe groter je verbazing over deze levende wezens, die groter en ouder kunnen worden dan enig ander organisme.

BOMEN BIEDEN VEILIGHEID EN COMFORT

Bomen beschermen ons tegen wind, regen en hittegolven. Ze dempen geluid en houden fel licht tegen. Bomenrijen langs straten vertragen het verkeer en filteren gasdeeltjes en fijnstof. Het is bovendien bewezen dat mensen zich veiliger voelen in een woonomgeving mét bomen dan in een omgeving met voornamelijk beton. Tot slot bieden bomen ons ook privacy.

BOMEN STAAN GARANT VOOR BIODIVERSITEIT

Bomen spelen een belangrijke rol in het verhogen van de biodiversiteit. Ze bieden onderdak en voedsel aan talloze planten, dieren, mossen, paddenstoelen en micro-organismen.

BOMEN ZIJN GELD WAARD

Makelaars weten het al langer. Huizen met bomen in de tuin zijn tot 20% meer waard. Hetzelfde geldt voor een hele buurt of gemeente. Zelfs stadsgroen biedt inwoners meer kans op welvaart. Bomen zorgen ook voor een serieuze verlaging van de energiekosten. Bomen die strategisch rondom gebouwen worden geplant, verminderen de stookkosten in de winter met gemiddeld 30% en in de zomer maken ze airconditioning zelfs nagenoeg overbodig.

BOMEN VERTELLEN VERHALEN

Bomen laten zien hoe het landschap en een mensenleven er vroeger uitzagen. Doordat bomen zo oud worden, verbinden ze ons ook met de toekomst. Een boom die je vandaag plant, kan er over 150 jaar nog staan!

BOMEN MAKEN GEZOND

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het effect van bomen op mensen. Daaruit blijkt dat we geestelijk en lichamelijk gezonder blijven als we zicht hebben op bomen. Bloeddruk en stresshormonen gaan omlaag. Bovendien zijn bomen een belangrijke leverancier van zuurstof en gezonde voeding. Denk maar aan al dat lekker fruit en die heerlijke noten in de herfst.

DENK DUS GOED NA VOORALEER JE EEN BOOM KAPT

Meer info over het beheer, behoud en de meerwaarde van bomen?
charlotte.dewit@rlrl.be; 0468 31 38 50
Jody.foque@rlrl.be; 0468 16 19 15

Meer info over houtig erfgoed
© Regionaal Landschap Rivierenland
© Regionale Landschappen