Houtige beplantingen met erfgoedwaarde
Oude bomen of struiken vertellen vaak iets over de geschiedenis van een plaats: ze illustreren oude gewoonten, historisch landgebruik of bepaalde technieken. Verder heeft houtig erfgoed vaak ook een sociale, stedenbouwkundige, esthetische, wetenschappelijke of volkskundige waarde. Denk maar aan kasteeldreven, herdenkings- en kapelbomen, beeldbepalende bomen aan kruispunten van wegen of geknotte en gevlochten houtkanten. Er is geen strikte leeftijdslimiet, aangezien het gaat om levend erfgoed.
Inventarisatie
Om deze vorm van erfgoed te beschermen is het belangrijk om te weten waar er nog relicten aanwezig zijn. Daarom gaan wij samen met de ‘intergemeentelijke erfgoeddiensten’ (Berg en Nete, Rupelstreek en Zuidrand) aan de slag om deze in kaart te brengen. Dat doen we door bomen en struiken met erfgoedwaarde in onze regio te inventariseren volgens de handleiding van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Naast kennisopbouw bekijken we samen met de gemeente hoe we beter zorg kunnen dragen voor ons houtig erfgoed.
Vrijwilligers gezocht om ons houtig erfgoed mee in kaart te brengen
Erfgoedvrijwilligers, verenigingen, bewoners en andere (boven)lokale partners of geïnteresseerden zijn van onmisbare waarde om dit project tot een goed einde te brengen.
Wil je graag mee aan de slag? Of ken jij een bijzondere boom of struik die zeker niet mag ontbreken? Laat het ons weten en stuur een berichtje naar Jody.foque@rlrl.be.
Lees het artikel: Bomen, bondgenoten voor het leven
Contacteer ons