Poelen

Herinner jij nog de eerste keer dat je een kikker vasthield? Waarschijnlijk wel: het was glibberig, spannend en voor je het doorhad, was hij alweer weggesprongen. Door de aanleg en het herstel van ons poelennetwerk stellen wij de toekomst voor kikkers, salamanders en tal van andere waterdieren veilig.



Delen

Een poel: bron van biodiversiteit

Een poel is niet zomaar een vijver. Hoewel beide gevuld zijn met water en vaak worden gegraven, zijn de verschillen groot. Een poel ontstaat alleen op natuurlijke, vochtige plekken en heeft geen vijverfolie nodig. Bovendien wordt het leven in een poel niet geplant of uitgezet, maar ontwikkelt het zich spontaan, in tegenstelling tot tuinvijvers waar vaak vissen en waterplanten worden toegevoegd.

Poelen zijn ware schatkamers van biodiversiteit. Ze bieden een thuis aan verschillende soorten amfibieën zoals salamanders, kikkers en padden. Maar als je goed kijkt, zie je ook talloze kleinere waterbewoners zoals schrijvertjes, libellenlarven, poelslakken, en kokerjuffers.

Wist je dat onze poelenmonitors na drie jaar de waterkwaliteit, het waterpeil en de aanwezige flora en fauna onderzoeken?

Brochure poelen Contacteer ons
kikker
© Yves Adams

De aanleg van een poel: iets voor jou?

Een poel aanleggen vraagt voldoende ruimte en de juiste ligging. We voeren de aanleg en het onderhoud uit van augustus tot oktober. Een waardevolle poel is minstens 50 m² groot, heeft een grillige oeverlijn en zacht hellende oevers. We richten ons op poelen met een duidelijke natuurwaarde, waarbij bijvoorbeeld veedrenking mogelijk is, maar het uitzetten van vis absoluut wordt afgeraden. Ook het kunstmatig toevoegen van water- of oeverplanten is niet nodig; een natuurlijke poel ontwikkelt vanzelf een rijke biodiversiteit.

Een goede poel wordt gevoed door grondwater. Een laag waterpeil of het droogvallen in de zomer is geen probleem – voor sommige soorten is dit zelfs een voordeel.

Heb je interesse in het aanleggen van een poel of wil je advies over een bestaande poel? Neem gerust contact op via An-katrien.cuypers@rlrl.be.

Hoe gaat dat in zijn werk?

©

Stap 1

Verkennend terreinbezoek

We bekijken de omgeving, nemen een bodemstaal en volgen de grondwaterstand op. We houden ook rekening met andere factoren zoals de aanwezigheid van voldoende en geschikt landbiotoop voor amfibieën, voldoende open ruimte, niet te dicht bij een drukke weg. 

©

Stap 2

Vergunningsaanvraag en opmaken terreinplannen

©

Stap 3

De werken

Wij zorgen voor een professionele kraanman of -vrouw die tegen een gunstig tarief je poel komt graven of schonen en we begeleiden de werken. Meestal wordt de grond oppervlakkig rond de poel uitgespreid, tegen een meerprijs kan die ook elders op je eigen terrein worden gedeponeerd (dan is een extra tractor met dumper nodig voor grondverzet). 

©

Stap 4

Genieten!

Eens de poel er is, heb je al snel een echte parel in huis met voorbij flitsende libellen, kriebelende waterdiertjes en wie weet ook kikkers, padden of salamanders.

©

Stap 5

Monitoring

Wist je trouwens dat onze poelenmonitors na 3 jaar de waterkwaliteit, het waterpeil en de aanwezige fauna en flora controleren en onderzoeken?