Otterland

BiodiversiteitDelen

Over dit project

De otter liet zich 30 jaar lang niet zien in België. Was hij er gewoon niet of verstopte hij zich te goed? Sinds 2012 duiken er af en toe sporen op die wijzen op de aanwezigheid van een otter op verschillende plaatsen in België. Maar voordat de otter België terug als een geschikte habitat zal beschouwen, ligt er op veel plaatsen nog wel wat werk op de plank. 

WWF, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en UAntwerpen, brachten in 2019 een studie uit waaruit bleek dat de Scheldevallei veel opportuniteiten heeft voor de otter. Daarom startte WWF samen met lokale en nationale partners, het project Otterland, om samen van deze regio een klein otterparadijs te maken. 

Daarnaast wordt via communicatie en sensibilisatie ook geïnvesteerd in het draagvlak voor de terugkeer van de otter. Zo kunnen we de otter met open armen ontvangen!

Meer info? Neem contact op met Ankatrien.boulanger@rlrl.be

Otterexpo: Olga de otter

Knijpen otters hun neus dicht onder water? Blijven er soms graatjes steken in hun keel? En waarom zwemmen ze niet onder bruggen door? Dat en veel meer ontdek je tijdens "Olga de otter", de reizende tentoonstelling over de otter in Vlaanderen.

© WWF

Je vindt deze expo op volgende locaties:

 

Interessante weetjes

Educatief pakket voor scholen

© RLSD

Om kinderen bewust te maken van het belang van de otter, lanceert WWF een educatief pakket voor scholen. De map bevat 10 thematische steekkaarten en neemt de klas mee op ontdekkingsreis met de otter. Dit pakket is volledig gratis en kan hier gedownload worden.

Download het pakket hier

Webinar

© Claudia Peters

Melanie Pekel is al verschillende jaren actief om de terugkeer van grote zoogdieren tot een goed einde te brengen. Zij houdt zich bezig met het monitoren van otters, het karteren van knelpunten en het vinden van oplossingen. In dit webinar vertelt ze ons alles over ecologische ontsnippering voor otters.

Herbekijk de webinar

Webinar

Waar leven otters, wat eten ze en wat is het grootste gevaar voor de otter? 
Hugh Jansman (Wageningen Environmental Research) vertelt het je allemaal. En Céline De Caluwé (WWF-België) legt uit hoe het met de otters in België gaat.

Herbekijk de webinar

Podcast

© Illustratie (c) Dribbble - Alfrey Davilla

Het Geluidshuis trok met de vraag ‘Hebben otters soms last van graatjes in hun keel?’ naar Céline De Caluwé van WWF. Deze grappige en speelse podcast over de otter en zijn bedreigingen werd gemaakt op maat van kinderen!

Beluister de otter-podcast

Webinar

Tijdens dit webinar kom je alles te weten over de otter. We starten met een leuke otterquiz en komen te weten waarom het zo'n goed nieuws is dat de otter terugkeerde naar Vlaanderen, én hoe we deze terugkeer verder kunnen ondersteunen!

Herbekijk de webinar

Wist je dat ... 

© Schwoaze

De Scheldevallei de enige gekende plaats is waar de otter zich in Vlaanderen opnieuw voortplant? Deze dieren zijn erg territoriaal en hebben grote oppervlaktes nodig om te kunnen gedijen. Het goede nieuws: onze regio beschikt al over 40 km² prima otterhabitat. Nog beter nieuws: mits de nodige inspanningen, kan daar nog eens 20 km² aan toegevoegd worden! Daar werken we de komende jaren graag aan mee met het project 'Otterland'.