Landbouwer huisvest Kievit

Kieviten zijn de laatste jaren zeer sterk achteruit gegaan, waardoor deze ooit zo algemene Vlaamse broedvogel inmiddels de status bedreigd heeft gekregen op de rode lijst.Terug naar overzicht
Delen

Kievit in beeld

Om de soort opnieuw meer kansen te geven hebben gemeente Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg middelen voorzien voor een betere bescherming van de kievit in hun gemeente. Om deze middelen goed te besteden is Regionaal Landschap Rivierenland samen met de Vlaamse Landmaatschappij op zoek gegaan naar landbouwpercelen die aantrekkelijk zijn voor kieviten. De betreffende landbouwers waren erg enthousiast en sloten met het RLRL een overeenkomst af om de geschikte kievitpercelen uitgesteld te bewerken, om de nesten heen te maaien en kleine landschapselementen te herstellen zodat de vogels hier hun kroost veilig kunnen grootbrengen.

Eerste kuikens verkennen hun nieuwe thuis

Met de middelen die de gemeenten voorzien worden de landbouwers vergoed voor hun ecologische diensten en gecompenseerd voor de teeltopbrengsten die ze mislopen. Inmiddels hebben al tientallen kievitkoppeltjes hun weg gevonden naar deze percelen en zijn er al meerdere exemplaren aan het broeden. Een trotse landbouwer stuurde ons foto's van een kievitnest met eieren door en onlangs konden we ook de eerste kievitkuikens met hun moeder fotograferen.  

Wil je graag meer info over de habitat van akkervogels en hoe je hen kan helpen? Stuur dan een mailtje naar Lucas.vanermen@rlrl.be.

Contacteer ons
Kievitkuikens
© Regionaal Landschap Rivierenland
Kanjers in Nijlen