Knotbomen

Knotbomen

Knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het lokale landschap. Ze zijn het resultaat van een samenspel tussen natuur en cultuur. Vele knotboomeigenaars zijn echter niet in staat om hun bomen tijdig te knotten waardoor de bomen scheuren, het leven in de boom verdwijnt en er heel wat hout verloren gaat.Delen

Samen aan de slag

Knothout is hot

Om het achterstallige onderhoud tegen te gaan en extra brandhout te voorzien, hebben wij in samenwerking met de andere Vlaamse regionale landschappen het project ‘goedgeknot’ gelanceerd. In ruil voor het brandhout zorgt een team van opgeleide knotters voor een vakkundig en vrijwillig onderhoud van knotbomen. 

Steeds meer knotboomeigenaars vinden de weg naar onze knotteams. Dankzij onze opleidingen tot knotter groeit het aantal knotteams, krijgen steeds meer knotbomen het nodige onderhoud en wordt het brandhout optimaal benut.

Win-Win voor mens en natuur

Dergelijke win-winsituaties met ecologische en economische opbrengst kunnen we alleen maar toejuichen. Knotbomen zijn prachtige kleine landschapselementen. Ze herbergen allerlei plant- en diersoorten, zorgen voor de versteviging van slootkanten en zijn een welgekomen beschutting voor het vee tegen wind en regen. Het hout levert, indien goed gedroogd en verstandig gebruikt, goedkope en propere energie.

Actieve levensstijl

Ook Bob, een ervaren knotter, die z’n ervaringen graag deelt, juicht dit initiatief toe. “Dankzij het project Goedgeknot kom ik in de winter buiten en geniet ik actief van het landschap. Ik vind het heerlijke om in een knotboom te klimmen, de takken af te zagen en het voortbestaan van de boom te garanderen. Tot slot is het ook een fijne manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Jouw knotbomen laten knotten?

Ons knotteam, knot jouw knotbomen in ruil voor het hout. Opgelet: we knotten niet in privétuinen en enkel als er een voldoende lange knotcyclus werd aangehouden (5-7 jaar).
SCHRIJF JE IN OP: www.goedgeknot.be

Knotter worden?

Bekijk ons vormingsaanbod of schrijf je hier alvast in op onze wachtlijst

Goedgeknot Download brochure
Knotcursus
© Regionaal Landschap Rivierenland
Knotbomenrij
© Regionaal Landschap Rivierenland