Hoogstamfruitbomen

Hoogstamfruitbomen

Een appeltje voor de dorst? Hoogstamboomgaarden roepen zoete herinneringen op uit lang vervlogen tijden, toen kinderen stiekem onder de prikkeldraad kropen en op zoek gingen naar het lekkerste fruit van het dorp.Delen

Samen aan de slag

Sappig erfgoed

Wist je dat de regio rond Mechelen en Heist-op-den-Berg vroeger een echte fruitstreek was? Eindeloze hoogstamboomgaarden met zowel appel-, peren-, pruimen-, kersen- als notenbomen kleurden eeuwenlang ons landschap en zijn ondertussen kostbaar natuurerfgoed. Sommige perenvariëteiten die hier het levenslicht zagen, zijn nu internationaal bekend.

Samen met gemeenten, verenigingen en inwoners werken wij aan het behoud en herstel van hoogstamboomgaarden. Als we binnen enkele decennia nog willen genieten van het prachtige zicht en gevarieerde fruit van onze typische hoogstamboomgaarden moeten we immers vandaag in actie komen.

Zelf een hoogstamboomgaard aanplanten?

Wil je een boomgaard aanplanten of fruitbomen bijplanten in een bestaande boomgaard? Wij tekenen samen met jou een beplantingsplan uit en zorgen voor de uitvoering van de plantwerken. Dankzij onze financiële bijdrage betaal je maar een deel van de kostprijs. Opgelet: Financiële ondersteuning pas vanaf 10 hoogstamfruitbomen. 

Een goed beheer is goud waard.

Heb je vragen over het beheer van je boomgaard? Neem dan zeker een kijkje in onze brochure ‘Hoogstamboomgaarden’ of schrijf je in voor onze cursus hoogstamfruitbomen snoeien. In bepaalde gevallen kunnen wij ook een gespecialiseerde boomverzorger of fruitkenner inschakelen om het herstelbeheer van de boomgaard uit te voeren.

Meer info: Charlotte.dewit@rlrl.be

Download brochure Cursus hoogstamfruitbomen snoeien
Hoogstamboomgaard
© Bart Vermylen

Opzoek naar streekeigen fruitbomen

Ontdek wat enten is en waarom het belangrijk is om het voortbestaan van onze streekeigen fruitbomen te garanderen. 

Jaren ervaring...

Aantal hoogstamboomgaarden

68

streekeigen hoogstamfruitbomen

1210

Liters geperst sap

2640