Sinds de start van het project zijn verschillende acties uitgevoerd of lopende en staat er nog heel wat op de planning. Hieronder een greep uit de realisaties:
Acties met focus op organisatie:
Samenwerkingsverband: de vele diverse partners en actoren werkzaam in het gebied zijn samengebracht in een efficiënte, realisatiegerichte overlegstructuur, met onder meer een projectbureau, een stuurgroep, een projectgroep en diverse werkgroepen.
Acties met focus op ruimte:
Gebiedsvisie: ORIOM ontwikkelde doorheen 2018 samen met werkgroep Zenne- en Barebeekvallei een geïntegreerde, ruimtelijke visie voor dit deelgebied. Deze visie kan als kapstok gebruikt worden voor open ruimtebeleid en stimuleert partners om mee te werken aan de gezamenlijke realisatie van het duurzaam gebruik en landschappelijk open houden van deze open ruimte. Het jaar 2019 zal in het teken staan van de vervollediging van de visiekaart met het deelgebied Dijle-, Nete- en Vrouwvlietvallei.
Acties met focus op natuur:
Stadsbos Kauwendaal: Stad Mechelen, gemeente Sint-Katelijne-Waver, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt plannen de losstaande bosfragmenten van Kauwendaal aaneen te sluiten tot een echt stadsbos, dat verder ecologisch en recreatief ingericht kan worden. In dat kader kocht het Agentschap voor Natuur en Bos het militair domein aan en zijn gesprekken lopende met de NMBS voor de verwerving van de oude spoorwegbermen. Een subsidie van €500.000 werd door minister Schauvliege toegekend, waardoor verschillende percelen binnen het stadsbos werden aangekocht. Met een publieke boomplantactie breidde Natuurpunt het bestaande stadsbos al uit.
Otter: De werkgroep Otter werd opgericht om bestaande info en ideeën rond de otter, die terug is in Vlaanderen, te bundelen en projecten te initiëren om het leefgebied structureel te vergroten. Ondertussen werd ook een Project subsidie Natuur goedgekeurd door het Agentschap voor Natuur en Bos ter waarde van €288.237 voor de ottervriendelijke inrichting van Stuyvenbergbaan in Willebroek.
Acties met focus op landbouw en klimaat
ORIOM is één van de talrijke partners die zetelt in de de gebiedscoalitie ‘Aqualitatieve Mechelse Groenteregio’ binnen het programma Water-Land-Schap. Dit programma heeft als doel problemen met water in landelijke gebieden in onderlinge samenhang op te lossen, in nauwe samenwerking met de gebruikers van het gebied zoals landbouwers en bedrijven, dorpelingen, en landschapsbeheerders. Verschillende pilootprojecten om de land- en (glas)tuinbouw en het landschap in de Mechelse Groenteregio klimaatrobuuster te maken, zullen dus worden opgestart.
Acties met focus op recreatie en beleving:
Samen op pad: Het wandelaanbod in en rond Mechelen op maat van kinderen is eerder beperkt en niet zo goed gekend. Het project ‘Kinderlussen in en om Mechelen’ ontwikkelt en promoot kindvriendelijke wandellussen. In de loop van 2017-2018 werden diverse nieuwe kinderlussen geopend en op 29 juni werd de kinderwandelkaart ‘Samen op pad’ officieel gelanceerd, gratis te downloaden op www.rlrl.be/samen-op-pad.
Natuurbelevingscentrum Scheyvaertshof: Ook over onthaalpoorten wordt nagedacht: de studenten ‘Interior and Service Design’ van de Thomas More Hogeschool Mechelen werkten een nieuwe invulling uit van de boswachterswoning in Blaasveldbroek als onthaalpoort voor Dijle- en Zennevallei.