Buitenzorg

Natuurlijke omgeving voor zorgcentra via 'Buitenzorg'

Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra verbetert de kwaliteit van de zorg én biedt voordelen voor de natuur. Dit heeft niet alleen gunstige effecten op de gezondheid van patiënten, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden.



Delen

Het project

Vergroening van zorginstellingen biedt alleen maar voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van bewoners, bezoekers en personeel!

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuin, een dierenhoekje …

Binnen het PDPO-project 'Buitenzorg' ondersteunen we zorginstellingen op maat bij de vergroening van hun site. Het project is een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen (Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving) en de Antwerpse Regionale Landschappen.

Universiteit Antwerpen staat in voor de geneeskundige kant van het verhaal en achterhaalt door middel van participatie de wensen en noden van de patiënten, het zorgpersoneel en de bezoekers.

De Regionale Landschappen pikken verder aan om zowel de natuur - en landschapswaarden als de beleving en gevoelsmatige aspecten verder te vertalen in de praktijk.

 

© Talander
© Regionale Landschappen

Waar?

In totaal worden er minstens 8 zorginstellingen binnen het project Buitenzorg betrokken, zowel in de stedelijke als landschappelijke context. Gaande van relaties leggen tussen zorginstelling en groen/natuurlijke omgeving, planvorming van buitenruimte, effectieve (her)aanleg van de buitenruimte tot geslaagde projecten als inspiratie en referentie.

De vier Antwerpse Regionaal Landschappen begeleiden momenteel volgende zorginstellingen om de zorg van binnen naar buiten te brengen.

  • de Voorkempen:
    • De Dennen in Malle
    • WZC de Mick in Brasschaat
  • Kleine en Grote Nete:
    • de Reuzetuin in Arendonk
    • de ouderenafdeling van OPZ in Geel
  • Rivierenland: woonzorghuis Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg
  • Schelde-Durme: huize Eyckerheyde in Bornem

Het project gelooft erin dat het via deze aanpak en de inspiratiegids Natuur en Gezondheid, nog meer zorginstellingen kan enthousiasmeren en overtuigen om het contact met de natuur of het landschap op te zoeken.

Check de realisaties bij de zes zorginstellingen die zorg van binnen naar buiten brachten!  

Ontdek de praktische gids: Van kale vlakte naar inspirerende belevingstuin en -landschap