Ecologie en economie werken hier hand in hand
In Kontich loopt een uniek project dat landbouwgronden klaarstoomt voor de toekomst. Onder de naam "Neem je bodem niet langer in de Tang(hof)" werkt Agrosymbio vzw samen met Regionaal Landschap Rivierenland, provincie Antwerpen en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) om de percelen in het Tanghof klimaatrobuust en ecologisch sterker te maken. Zelfs in de sneeuw! Het project, krijgt financiële steun van provincie Antwerpen (Functioneel Ecologisch Netwerk) en de Vlaamse overheid en focust op duurzame landbouw die zowel de bodemgezondheid als de biodiversiteit verbetert.
Vernieuwde aanpak
De klimaatverandering brengt voor landbouwers steeds meer uitdagingen met zich mee. Periodes van droogte en extreme regenval vragen om een vernieuwde aanpak. Op percelen van de VLM test Agrosymbio vzw innovatieve methoden zoals:
“Een gezonde bodem is de sleutel,” zegt Tuur Vandeweyer van Agrosymbio vzw. “We willen bewijzen dat dit niet alleen goed is voor het milieu, maar ook economisch interessant kan zijn.”
Natuur als bondgenoot: het belang van een Functioneel Ecologisch Netwerk
Naast robuuste landbouwpercelen krijgt ook het landschap rondom een boost, dankzij financiële middelen van provincie Antwerpen voor het versterken van het Functioneel Ecologisch Netwerk. Regionaal Landschap Rivierenland en Natuur en Landschapszorg vzw planten deze winter maar liefst 3 kilometer heggen, houtkanten, knotbomen, dreven en bosgoed aan langs de velden. Lucas Vanermen, projectverantwoordelijke biodiversiteit en platteland, bendarukt het belang van deze kleine landschapselementen. "Ze bieden schuilplaatsen en corridors voor kleine zoogdieren en vleermuizen en geven ruimte en voedsel voor bestuivers. Met deze aanplantingen leggen we de basis voor een duurzame toekomst voor zowel de natuur als de landbouwactiviteiten in Kontich.”
Ook de Vlaamse Landmaatschappij benadrukt het belang van dit proefproject voor de overgang naar klimaatrobuuste landbouw. Sabine Caremans van VLM: “We combineren voedselproductie, een duurzaam verdienmodel en biodiversiteit. Dit past perfect binnen het Landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand."
Heeft u vragen over de aanplant- en beheerwerken in het Tanghof? Neem contact op met Lucas.vanermen@rlrl.be