Ontharding speelplaatsen in Bonheiden

SCH2OLEN

Positief voor leerlingen, leraars en klimaatDelen

Betonnen speelplaatsen worden groene speelzones

Bij kleuterschool Gekko en lagere school GEBO maken we de klimaatambities van de gemeente Bonheiden waar. De hellende daken van de kleuterschool krijgen een biodivers groendak en tijdens de paasvakantie starten de werkzaamheden om samen met de ouders 650 vierkante meter speelplaats om te toveren tot een groene speelzone. Dit gebeurd dankzij financiële middelen van het participatieve project ‘SCH2OLEN’.

Minder pestgedrag, meer samenwerken en betere motorische vaardigheden 

“De vernieuwde speelplaatsen bieden heel wat voordelen voor de leerlingen. Een groene en gezonde schoolomgeving zorgt voor minder pestgedrag, een beter humeur, meer zelfvertrouwen, rustigere kinderen in de klas, betere motorische vaardigheden, meer creativiteit en beter ontwikkelde zintuigen. Bovendien gaan leerlingen vaker samenwerken en krijgen ze een verantwoordelijkheidsgevoel naar de natuur. Tot slot zijn groene scholen ook beter voor de biodiversiteit, is waterinfiltratie mogelijk en zal er minder hittestress zijn.

Minister breekt eerste steen uit

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers bracht beide scholen donderdagmiddag een bezoek. Hij was zeer opgetogen over de ingrepen en verduidelijkte dat het Lokaal Energie- en Klimaatpact zich focust zich op vier werven: vergroening, participatieve energie, duurzame mobiliteit en water. Het gaat aan de slag met het engagement en de daadkracht van de lokale besturen en vertaalt abstracte klimaatambities in zeer concrete doelstellingen, zoals een vierkante meter ontharden per inwoner en een kubieke meter regenwaterbuffer per inwoner per stad of gemeente.

SCH2OLEN

Dit project van het Regionaal Landschap Rivierenland, Regionaal landschap De Voorkempen en de Zuidrand bundelt acht scholen in een verstedelijkte context om samen de effecten en voordelen van ontharden te ontdekken. Via een leer- en doe-traject gaan de leerkrachten en leerlingen zelf hun speelplaatsen ontharden en kiezen welke natuurlijke inrichting ze zullen aanleggen.  

Het gaat om volgende scholen: VBS Sint-Hubertusschool Niel, Githo Nijlen, Gekko Bonheiden, Sint-Lutgardis Schelle, Sint-Gummaruscollege Lier, Basisschool den Heuvel Kalmthout, Basisschool Zilverenhoek Kapellen, Cade Aartselaar.

Meer info: SCH2OLEN
Tips of vragen over hoe jouw school te vergroenen: Sofie.delaet@rlrl.be

© Regionaal Landschap Rivierenland
© Regionaal Landschap Rivierenland