Metaalsculptuur reiger aan Jutse Plassen

Een imposante metaalsculptuur van een blauwe reiger siert de ingang van het provinciale overstromingsgebied Jutse Plassen te LierDelen

KUNSTWERK REIGER NODIGT BUURTBEWONERS UIT OVERSTROMINGSGEBIED TE ONTDEKKEN

Benny De Smet van DSB-ART plaatst i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland een imposante metaalsculptuur van een blauwe reiger aan de ingang van het provinciale overstromingsgebied Jutse Plassen te Lier. Het kunstwerk, dat is opgebouwd uit recuperatiematerialen zoals bestek, tandwielen, fietskettingen en sleutels, dient als eyecatcher om buurtbewoners naar het prachtige overstromingsgebied te lokken. Eerder dit jaar kregen de Lierenaars ook al een ijsvogel en een libel cadeau. 

Educatieve steiger, vogelkijkhut en rolstoelvriendelijke picknickbank

De kunstwerken zijn een voorbode voor wat later dit jaar nog volgt: een educatieve steiger in de Bogerse Plassen, een kijkwand en rolstoelvriendelijke picknickbank in Plaslaar en een vogelkijkhut in de Jutse Plassen. Binnenkort kan je in Rumst ook je spieren trainen in een outdoor gym in de Molenbeekse Plassen en genieten van het uitzicht op de uitkijkvlonder aan de fietsostrade in de Babbelse Plassen te Kontich.

De kunstwerken passen perfect in de filosofie van dit project. Ten eerste prikkelen ze buurtbewoners om eens een kijkje te komen nemen in de nabije natte natuur, ten tweede zorgt kunstenaar Benny De Smet ervoor dat oude en ongebruikte materialen een artistiek nieuw leven krijgen op uitzonderlijke locaties.

Waterdicht plan voor 6 provinciale overstromingsgebieden

De provinciale overstromingsgebieden geven ruimte aan water en houden zo onze voeten en huizen droog, maar het zijn ook natuurrijke parels dichtbij huis waar je een korte wandeling kan maken, dieren kan spotten en tot rust kan komen. Met deze ingrepen, die kaderen in het plattelandsontwikkelingsproject Buurtstroom, wil Regionaal Landschap Rivierenland buurtbewoners prikkelen om deze overstromingsgebieden te bezoeken. Jan De Haes, gedeputeerde Provincie Antwerpen voor Milieu, Natuur en waterbeleid, vat het goed samen: “Met Buurtstroom hebben we een waterdicht plan opgesteld voor 6 provinciale overstromingsgebieden die bruisen van leven!

Regionaal Landschap Rivierenland kan rekenen op extra middelen van Provincie Antwerpen en Vlaanderen. Ook  Stad Lier en Natuurpunt ondersteunen het project en werken mee als partners.

Lees meer over het Plattelandsplusproject Buurtstroom

© Bruno Holvoet
© Bruno Holvoet
© Bruno Holvoet
© Bruno Holvoet