Aclima zet in op duurzaam watergebruik, dat verdient een bloemetje

Hoe zorgen we ervoor dat de land- en tuinbouwsector in de toekomst voldoende water heeft? Een belangrijk vraagstuk waar we samen met onze partners een antwoord op willen geven met Life ACLIMA, het wateronderzoeksproject van de Europese Unie.



Delen

INTERVIEW, BRUNO EN KATHLEEN (OPRICHTERS PLUKTUIN GERMAINE & HORTENSE)

Hoe zorgen we ervoor dat de land- en tuinbouwsector in de toekomst voldoende water heeft? Een belangrijk vraagstuk waar we samen met onze partners een antwoord op willen geven met Life ACLIMA, het wateronderzoeksproject van de Europese Unie.

Om het project beter te begrijpen, bezoeken we ‘Germaine & Hortense’, een nieuwe biodiverse pluk- en belevingstuin grenzend aan het provinciale overstromingsgebied de Molenbeekse plassen in Rumst. We spraken af met Bruno en Kathleen, twee enthousiaste ondernemers met een passie voor ecologisch tuinieren. Samen onderzochten we de voorbije maanden welke maatregelen we kunnen nemen om hun tuin landschappelijk in te richten en hoe we het watergebruik op hun bedrijf kunnen verduurzamen.     

Vanwaar het idee om een pluktuin te starten?

Bruno: Wel, onze grootmoeders vormen eigenlijk de inspiratiebron voor dit project. Beide waren verzot op bloemen en teelden zelf gewassen om te verkopen op de lokale markten van Antwerpen. Hun tuin was voor ons als kind, een waar speel- en eetparadijs. We leerden er al snel hoe belangrijk bodemgezondheid en het gebruik van water is en wat voor moois en lekkers er elk jaar weer te voorschijn komt, als je deze goed verzorgt.

Hoe ziet zo’n landschappelijke pluktuin er eigenlijk uit?

Kathleen: Als tuinarchitect zag ik meteen het potentieel van dit veld. Om de tuin zo goed mogelijk te integreren in het landschap, namen we contact op met de specialisten van Regionaal Landschap Rivierenland. Zij adviseerden de aanplant van een houtkant met streekeigen soorten als kornoelje en lijsterbes en een bloesemheg met wilde appel, meidoorn en hondsroos als omheining. We legden ook een kleine hoogstamfruitboomgaard aan. Daarnaast investeerde Rivierenland en Provincie Antwerpen met het project Buurtstroom in de herinrichting van het aanpalende natuur- en overstromingsgebied Molenbeekse plassen met o.a. een natuurvriendelijke outdoor gym en een Finse piste. Verder zorgden ze voor extra toegankelijkheid van het domein door de aanleg en openstelling van een nieuwe trage weg (d.i. een openbare weg voor niet-gemotoriseerd vervoer). Tot slot ligt ons veld naast imkerij ‘Le Petit Apiculteur’ waar we mee samenwerken. Het is heerlijk om te zien hoe de bijtjes het fruit en de bloemen bestuiven. Onze pluktuin maakt dus echt deel uit van natuurlijk ecosysteem in een prachtige omgeving waar er heel wat te beleven is. 

Wauw, klinkt inderdaad heerlijk! Door de aanhoudende droogte vorig jaar werden jullie wel onmiddellijk geconfronteerd met een stevige uitdaging.

Bruno: Inderdaad, bloemen hebben water nog om te kunnen groeien. Aangezien er vorig jaar gedurende 4 maanden haast geen druppel neerslag viel, kregen we meteen een belangrijke levensles: “Water is héél kostbaar”! Nochtans situeert onze pluktuin zich in een waterrijke omgeving en is er tijdens de wintermaanden meer dan voldoende water voorradig. Kunst is dus dit water te stockeren zodat we de overschotten kunnen gebruiken in perioden van droogte. Dankzij de expertise betreffende het verhogen van waterbeschikbaarheid en de subsidie via het project Aclima konden we op zoek gaan naar manieren om efficiënter om te gaan met water. Zo werken we vandaag het plan uit om afhellende boogtunnels te gebruiken die het regenwater transporteren naar een grondwaterput. Het water uit de grondwaterput zouden we vervolgens oppompen naar een groot waterreservoir waar we het bewaren voor perioden van droogte. We onderzoeken ook ook hoe we de nabij gelegen gracht kunnen herpositioneren en afdammen om een grotere watervoorraad te creëren. Verder experimenteren we met compost en kleimineralen om het water langer vast te houden in de bodem. Dankzij peilgestuurde drainage zouden we ervoor zorgen dat onze bloemen tijdens de wintermaanden niet verdrinken en dat het overtollige water wordt afgevoerd naar het waterreservoir. 

 

 

“In samenwerking met Aclima kunnen we hier de bloemetjes weer buiten zetten”, lacht Kathleen. Kathleen Verrijken, mede-oprichtster Germaine & Hortense
© Germaine en Hortense
© Germaine en Hortense
© Germaine en Hortense
© Germaine en Hortense