GEPRIKKELD DOOR HEGGEN
Houtig erfgoed verweven met ons landschap
Heggen leggen of haagvlechten werd in onze streken meer dan tweeduizend jaar lang toegepast. Dit vooral om alleenstaande boerderijen tegen indringers te beschermen en rond weilanden om het vee op het perceel te houden. Bovendien waren deze heggen een belangrijke leverancier van hakhout, geriefhout, vruchten en kruiden. Door de komst van prikkeldraad en rasterdraad zijn veel heggen echter verdwenen en aan het onderhoud van oude en recent geplante heggen wordt niet veel aandacht meer besteed.
De techniek bestaat erin de stam van de struiken laag in te kappen (zonder ze echter geheel door te kappen) en deze dan onder een hoek neer te leggen en in te vlechten. Deze techniek zorgt niet alleen voor mooie, gezonde heggen maar maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk. Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen. Maar ook haagbeuk, hazelaar, liguster, sleedoorn, gelderse roos en kornoelje zijn bruikbaar.
Johan en Inge volgenden de cursus heggen leggen
Johan vertelt enthousiast: “Ik ben kapitein van een schip en spendeer veel tijd op zee. Wanneer ik voet aan wal zet, ga ik graag de natuur in. Mijn bemanningsleden noemen me niet voor niets de ‘groene kapitein’. Enkele jaren geleden kocht ik een stuk grond waarop ik kippen en schapen houd. In de toekomst wil ik de hagen, die mijn weide omzomen, graag zelf vlechten. Op die manier geef ik vogels en kleine zoogdieren voedsel en een schuilplaats en het resultaat is zoveel mooier dan prikkeldraad!”
Inge, één van de twee dames die de workshop volgt, werkt bij vzw De Maanwandelaars, een woonzorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. “Ik wil graag haagvlechten met onze bewoners. Je zou eens moeten weten hoe hard zij genieten van de natuur, hoe het hun zelfvertrouwe een boost geeft en hoe samenwerken het groepsgevoel stimuleert".
MEER INFO: Charlotte.dewit@rlrl.be