Cursisten heggen leggen aan het woord

De kunst van haagvlechten of heggen leggen is een oude techniek, verweven met de geschiedenis van ons landschap.Terug naar overzicht
Delen

Haagvlechten en heggen leggen opnieuw populair

Bij het vlechten van heggen worden stammen en takken ingekapt, soms ook geleid, gebogen of geknikt en daarna bijna horizontaal neergelegd en door elkaar gevlochten. Deze techniek werd meer dan tweeduizend jaar toegepast om alleenstaande boerderijen te beschermen tegen indringers en om het vee op de weides te houden. Bovendien leverden gevlochten heggen: hakhout, vruchten en kruiden.

Door de komst van prikkeldraad, zo’n 100 jaar geleden, verdwenen steeds meer gevlochten heggen uit ons landschap. Gelukkig is het tij de laatste jaren gekeerd en bekwamen steeds meer mensen zich opnieuw in het haagvlechten of heggen leggen. Wij gingen alvast een kijkje nemen bij de cursus heggen leggen in de Goorbosbeekvallei in Sint-Katelijne-Waver en verzamelden volgende reacties.

De groene kapitein

Johan Bosmans vertelt enthousiast: “ik ben kapitein van een schip en spendeer veel tijd op zee. Wanneer ik voet aan wal zet, ga ik graag de natuur in. Mijn bemanningsleden noemen me niet voor niets de ‘groene kapitein'. Enkele jaren geleden kocht ik een lap grond waarop ik kippen en schapen houd. In de toekomst wil ik de heggen, die mijn weide omzomen, graag zelf vlechten. Vandaag heb ik trouwens niet alleen heggen leren leggen, maar ontmoette ook enkele fantastische mensen".  

Werken in de natuur heilzaam voor onze bewoners

Inge Stevens, één van de twee dames die de cursus volgt, werkt bij vzw De Maanwandelaars, een woon- zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. "Ik wil graag haagvlechten met onze bewoners. Je zou eens moeten weten hoe hard zij genieten van de natuur, hoe het hun zelfvertrouwen een boost geeft en hoe samenwerken het groepsgevoel stimuleert. Voor de bewoners is het bovendien een ideale afwisseling met het werk dat ze opknappen voor de kringwinkel. In het verleden legden we met Maanlanders ook al een blote voetenpad en een beleeftuin aan".

Ook de andere cursisten zijn het erover eens. "Heggen leggen is fijn, het verhoogt de natuurwaarde, geeft vogels en kleine zoogdieren voedsel en nestgelegenheid en het resultaat is zoveel mooier dan prikkeldraad. De opgelopen schrammen nemen we er graag bij!"

Meer info over haagvlechten of heggen leggen? Charlotte.dewit@rlrl.be