Samen sterk voor het landschap in Rivierenland

De voorbije jaren hebben we samengewerkt aan prachtige projecten die onze gemeenten groener, leefbaarder en gezonder maken



Delen

Wervend streekverhaal

Regionaal Landschap Rivierenland brengt inwoners, verenigingen en overheden samen voor een wervend streekverhaal. Wij werken projecten uit rond natuurbehoud, landschapszorg en streekbeleving.
 

NATUURBEHOUD
Natuur in Vlaanderen is niet beperkt tot natuurgebieden, maar vind je overal in het landschap. Ook in jouw tuin, dorp, stad en omgeving. Daarom zet Regionaal Landschap Rivierenland projecten op met als doel de versterking van leefgebieden (zoals het Interreg project 'Otter over de grens') en het creëren van groen/blauwe verbindingen, natte natuur en functioneel ecologische netwerken voor mens en dier. Gemeenten, verenigingen, inwoners en landbouwers kunnen bij ons terecht voor advies, ondersteuning en terreinrealisaties. 

LANDSCHAPSZORG
Wij zijn het aanspreekpunt voor landschapszorg in jouw streek. Wij beantwoorden graag alle vragen over de aanleg, het herstel en het beheer van kleine landschapselementen zoals poelen, hagen, heggen, houtkanten, hoogstamfruitbomen, en veteraanbomen. Verder helpen wij met de natuurvriendelijke inrichting van percelen, het bekijken van subsidiemogelijkheden en het aanvragen van vergunningen. Ook voor het vergroenen van speelterreinen en buurtparken krijg je van ons deskundig advies. Bij elk advies wordt rekening gehouden met het gebruik van streekeigen bomen en struiken en de cultuurhistorische waarde van het domein.   

STREEKBELEVING 
Samen met onze partners bouwen we aan kwaliteitsvolle wandellussen en wandelknooppuntennetwerken. Zo kan je de diversiteit van het landschap in alle seizoenen verkennen. De wandelingen zijn bewegwijzerd en hebben een startpunt met een informatiebord. Onderweg bieden rustbanken, picknickplaatsen, spelprikkels en kijkhutten gelegenheid om even stil te staan bij het prachtige landschap.  Verder werken wij ook mee aan het uitstippelen en de inrichting van fietslussen, ruiterpaden, trage wegen, kajakroutes en wandelingen op kindermaat.

Daarnaast organiseren wij ook cursussen, workshops, participatietrajecten en evenementen om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor- en te betrekken bij natuur- en landschapsbeleving. 

Tot slot integreren wij relevante maatschappelijke thema’s zoals: klimaat, waterhuishouding, eco-systeemdiensten, groen in de stad, ontharding, erfgoed en welzijn in onze projecten. 

"Samen bouwen we aan een toekomstbestendig landschap dat welzijn, levenskwaliteit en klimaatweerbaarheid centraal stelt. Een Rivierenland waar iedereen zich thuis voelt!
- Ankatrien Boulanger, coördinator Regionaal Landschap Rivierenland -

 

Rivierenland in cijfers (2019-2024)

Met dank aan onze gemeenten en provincie Antwerpen

Kinderwandellussen 

Organisatie evenementen, participatietrajecten en cursussen 

© Regionaal Landschap Rivierenland vzw

Wat doet een regionaal landschap? 

Beheerwerken en herstel kleine landschapselementen: dreven, knotbomen

Uitbouwen recreatieve infrastructuur: vogelkijkhutten, picknickbanken, infoborden, vlonderpaden 

© Regionaal Landschap Rivierenland vzw

Herstel en aanleg natte natuur: poelen, beekvalleien, watergebruik landbouwpercelen, overstromingsgebieden 

© Regionaal Landschap Rivierenland vzw

Aanplant hagen, heggen, houtkanten

© Regionaal Landschap Rivierenland vzw

Agrarisch natuurbeheer

© Regionaal Landschap Rivierenland vzw

Gebiedsgerichte en integrale aanpak 

© Vilda