Buitenzorg

Natuur heeft een heilzaam effect op lichaam en geest! Zorginstellingen hebben er dus alle belang bij om meer plaats te maken voor beleefbaar groen in de buitenruimte van woonzorgcentra.Delen

Woonzorgcentrum Ten Kerselaere vergroent buitenruimte 

In een groene omgeving word je getrakteerd op gezondere lucht, minder lawaai en minder negatieve prikkels. Bovendien verlaagt nabije natuur onze bloeddruk, bevordert het de creativiteit, verhoogt het onze slaapkwaliteit en verbetert het ons geheugen. Zelfs kleine beetjes natuur helpen om te ontspannen en stress en angst het hoofd te bieden.

Laat het duidelijk zijn. Natuur heeft een heilzaam effect op lichaam en geest! Zorginstellingen hebben er dus alle belang bij om meer plaats te maken voor beleefbaar groen in de buitenruimte van woonzorgcentra. 

In de zorginstelling Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg startte Regionaal Landschap Rivierenland met een bevraging bij de bewoners waarbij hun noden en wensen in kaart werden gebracht. Met deze gegevens gingen zij, samen met het zorgpersoneel, aan de slag voor het uittekenen van de plannen.
Momenteel worden de terreinwerken uitgevoerd. Zo plantten we 18 nieuwe bomen waaronder notelaars, eiken en uiteraard ook enkele kerselaars. Verder leggen we  ook een rolstoelvriendelijk blote voetenpad aan, bouwen we een groene zitcirkel met extra zitplekjes voor rolstoelgebruikers, plaatsen we een houten pergola met allerhande klimgroen en installeren we een fontein met stromend water.

Gilbert, een bewoner van één van de assistentiewoningen naast het nieuwe parkje, is enthousiast: “Kerselaars zijn mijn lievelingsbomen. Ik vind het heerlijk om de prachtige bloesems te bewonderen.  Bovendien zullen de bomen ook bijen, vogeltjes en andere dieren aantrekken en dat maakt me gelukkig. Ik kijk ernaar uit om deze zomer samen met de andere bewoners een babbeltje te doen in de groene zitcirkel. En weet je wat ik het allermooiste vind? Dat die jonge gasten van het Heistse GO atheneum en het Sint-Lambertusinstituut de handen uit de mouwen steken om ons een fijne oude dag te bezorgen”. De leerlingen bouw en tuinbouw werden ingeschakeld om de werken mee uit te voeren.  

Om zorginstellingen te inspireren, werkten de regionale landschappen eveneens een inspiratiegids uit. Deze vertelt het verhaal van twee ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen die de buitenruimte van hun voorziening groen inrichtten en dit groen inzetten in hun werking. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden en hoe de samenwerking met het regionaal landschap en andere partners verliep. Elke zorginstelling geeft concrete tips voor collega’s om zelf aan de slag te gaan om een groenere omgeving te creëren. 

Inspiratiegids Natuur met Zorg
© Regionaal Landschap Rivierenland
© Regionaal Landschap Rivierenland
© Regionaal Landschap Rivierenland