De lente is aangebroken. Het moment waarop iedereen volop geniet van buiten zijn en hét perfecte moment om het landschap te beleven.
De lente is aangebroken. Het moment waarop iedereen volop geniet van buiten zijn en hét perfecte moment om het landschap te beleven.
Wandelen is de ideale manier om het landschap te verkennen en te genieten van haar vele, vaak verscholen (be)wonderplekjes. Wandelen doen we graag langs goed onderhouden paden, die met zorg bewegwijzerd zijn zodat je niet verloren kan lopen. Dat dat geen evidentie is, weten we als regionale landschappen maar al te goed.
Trees Verhelle, medewerkster Loket Onderhoud Buitengebied van Regionaal Landschap Kempen en Maasland vertelt:
“Ons werkingsgebied omvat drie drukbezochte streken: het GrensPark Kempen~Broek, het RivierPark Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen. Jaarlijks krijgen we hier meer dan 1 miljoen wandelaars over de vloer. We kennen het aantal wandelaars dankzij het uitgebreide netwerk van wandeltellers. Het zijn lokale bezoekers maar ook vaak toeristen. Ze komen voor onze aantrekkelijke landschappen én het kwaliteitsvolle wandelaanbod.”
“Dit wandelaanbod op punt houden vergt heel wat inspanningen. Denk aan het maaien en snoeien om de paden open te houden, het controleren van de bewegwijzering, maar ook het aanleggen of herstellen van plankenpaden zodat de wandelaars de voeten droog houden in natte gebieden. Ook klusjes zoals het reinigen of, indien nodig, vervangen van infoborden en (picknick)banken, staan op de to-do-lijst.”
“Voor het inventariseren van alle klussen doen we beroep op wandelpeters-en meters. Dit zijn lokale vrijwilligers die graag wandelen en onderweg met bijzondere aandacht kijken naar de kwaliteit van de paden. Via een meldingsapp geven ze problemen door, zodat wij de onderhoudsploeg gericht aan het werk kunnen zetten. Dit gebeurt het hele jaar rond.”
“Helaas bestaat een groot deel van het werk van onze onderhoudsploeg uit het opruimen van zwerfvuil. Jammer, want wat je meeneemt op je wandeling kan je toch ook even makkelijk weer mee naar huis nemen, toch? En lukt dat niet, laat het dan tenminste achter in een vuilbak.”
De Regionale Landschappen doen meer dan enkel het onderhouden van wandelpaden: heel vaak zijn ze ook (mede-)verantwoordelijk voor het uitstippelen van de wandelwegen. Logisch, ze kennen hun werkingsgebied immers op hun duimpje. Als geen ander weten ze de mooiste pareltjes in het landschap liggen, hun regionale landschatten. Deze bijzondere plekken toegankelijk maken voor het grote publiek, rekening houdend met de draagkracht van de natuur en het landschap, is ook hun zorg. Want onbekend is onbemind. Net door mensen te laten kennismaken met een gebied, kan je hen overtuigen van de waarde ervan.
Zin gekregen om te wandelen? Via onderstaande knop kan je een overzicht van de wandelroutes in jouw regionaal landschap bekijken. Of plan een bezoek aan een ander regionaal landschap en laat je verrassen door de grote verscheidenheid aan landschappen in Vlaanderen!
En kom je onderweg een beschadigde wegwijzer of infobord tegen, meld het. Zo draag jij ook je steentje bij aan een kwaliteitsvol wandelaanbod:
Dit artikel is onderdeel van de campagne "Ontdek jouw #regionalelandschatten".
In elk regionaal landschap valt er heel wat te beleven én wordt er druk gewerkt aan het beheer van het landschap. Elk Landschap is als het ware een schatkist.
De Regionale Landschappen nemen je in 2023 mee op ontdekkingstocht doorheen Vlaanderen en de werking van onze organisatie. Je krijgt maandelijkse tips van onschatbare waarde zoals informatie over toffe activiteiten tot praktische kennis in en over onze prachtige landschappen.