Opnieuw meer dan 3000 nieuwe bomen?

Derde editie 1000 bomen actie in Voorkempen en Rivierenland in samenwerking met IGEAN van startDelen

Tot 30 september koop je voor de derde keer voordelig streekeigen solitaire en hoogstamfruitbomen via de samenaankoop van Regionaal Landschap de Voorkempen in samenwerking met IGEAN en Regionaal Landschap Rivierenland. Dit najaar halen kopers hun plantgoed af bij de kwekers in Aartselaar, Essen, Ranst of Putte. Hiermee willen de initiatiefnemers de minder bekende sector in de kijker zetten.

Dit jaar kies je tussen verschillende oude fruitrassen van appel, peer, pruim, kers en kriek, allemaal aan 33 euro per stuk. De inheemse solitaire bomen zijn dit jaar zomereik, zwarte els, lijsterbes, haagbeuk, zoete kers en okkernoot. Prijzen variëren tussen 27 en 41 euro per stuk. Een boompaal en boomband zijn inbegrepen in de prijs.

Met deze actie willen we de streekidentiteit versterken en de boomkwekers in de kijker zetten. Daarnaast willen we tuineigenaren sensibiliseren rond klimaat en biodiversiteit, want elke tuin in Vlaanderen kan mee het verschil maken.

Boomkwekers in de kijker

De afhaaldag op zaterdag 26 november vindt dit jaar bij de boomkwekers zelf plaats. De sector voelt de vraag naar hoogstammige bomen en inheems plantsoen stijgen. “Elk jaar zien we prijsvragen binnenkomen voor plantsoen van groepsaankopen, maar deze is toch anders. We worden rechtstreeks betrokken bij de actie. Bestellers komen in november tot bij ons op bedrijf. Zo kunnen we ook advies geven en kennis delen met kopers zodat hun aanplant een echt succes wordt,” zegt Paul Van Pelt van boomkwekerij Van Pelt uit Putte.

Met vijf soorten fruitbomen en wel 15 varianten zetten we met de actie ambachtelijke en streekeigen soorten in de kijker. “Fruitbomen kennen een lang gebruik in onze regio. Hoogstamfruitbomen zijn een echt ambachtelijk product geworden en oude rassen moeten we koesteren. Via deze actie kunnen we minder bekende variëteiten in de kijker zetten en de liefde voor onze producten delen. Zo geven we oude rassen een toekomst,” aldus Marjan Denie van boomkwekerij Hoebenschot uit Schilde.

Betaalde bomen liggen op zaterdag 26 november klaar op de gekozen afhaallocatie.

  • Essen: boomkwekerij Luyckx, Antwerpsesteenweg 41
  • Ranst: bomen van kwekerij Hoebenschot liggen klaar op Schildesteenweg 99 in Ranst (Vrieselhof, vlakbij grens met Schilde)
  • Aartselaar: boomkwekerij Van Der Auwera, Reetsesteenweg 107
  • Putte: boomkwekerij Van Pelt, Lierbaan 194/A
© WF - Afhaalmoment in Brecht vorige editie
Naar de bestelpagina met alle info