Groenkapoen

Via het project ‘Groenkapoen’ zetten de Antwerpse Regionale Landschappen in op plattelands- en natuurontwikkeling op de terreinen van jeugdbewegingen.



Delen

Groenkapoen

Waarom een natuurlijke speelstek zoveel leuker is

Zwieren over de beek met mijn vrienden is echt gaaf (Aldo, 10j). En klimmen in bomen, voegt Livia (15j) enthousiast toe. Bomen zijn niet alleen superavontuurlijk, ze zuiveren de lucht en bieden onderdak aan heel wat dieren. Aldo en Livia zijn niet de enigen die dol zijn op buiten spelen in de natuur.

An-Katrien Cuypers, projectmedewerker Groenkapoen begrijpt hen maar al te goed. Kinderen en jongeren ontwikkelen sneller, zowel mentaal als fysiek, wanneer ze regelmatig buiten in een groene omgeving spelen. Ze worden creatiever in hun spel, genieten meer van vrije tijd, maken minder ruzie en zijn daarna rustiger thuis, weet ze uit onderzoek en ervaring.

De regionale landschappen slaan graag de handen in elkaar met provincies, gemeenten en lokale jeugdverenigingen om jeugdterreinen en speelplaatsen te ontharden en te vergroenen. “Het zijn ideale stapstenen tussen dorpen en steden om groen(blauwe) netwerken te creëren en de leefbaarheid te verhogen”, aldus An-Katrien. Biodiversiteit, klimaatadaptatie, nieuwe ontmoetingsplekken en natuurbeleving staan hierbij centraal.

5 slimme tips om jouw jeugdterrein te vergroenen

1)Samenwerken is de sleutel: Betrek de juiste mensen, zoals de grondeigenaar, de gemeente, jouw regionaal landschap, leden en leiding, ouders en iedereen die enthousiast is om samen te brainstormen, te plannen en te planten.

2)Creëer ruimte voor avontuur: Maak plaats voor water met speelwadi's en zorg voor meer groen door te ontharden. Denk aan schaduwbomen voor in de zomer en open ruimte voor pleinspelletjes!

3)Kies streekeigen plantgoed: Plant inheemse bomen, hagen en akkerbloemen. Laat je adviseren door de specialisten van de regionale landschappen.
Check zeker: www.plantvanhier.be
Kijk bij welk regionaal landschap jouw jeugdvereniging hoort: www.regionalelandschappen.be/ontdek-je-regio

4)Natuurlijk is leuker: Laat speeltoestellen achterwege en laat de natuur het spel bepalen.

5)Blijf zorgen en steek regelmatig de handen uit de mouwen: Houd het speelterrein veilig en het groen goed onderhouden, zodat alle kleine avonturiers er eindeloos van kunnen genieten. Hoe leuk is het trouwens dat leden van vandaag als leider samen met de leden van morgen een spel spelen in de schaduw van een boom die ze zelf aanplantten!

Wil je hier meer over weten? Nog meer tips & tricks? Lees het allemaal in deze brochure: 

Brochure (VER)GROEN AVONTUUR

Interesse? Neem contact op met
an-katrien.cuypers@rlrl.be
0493 83 40 28

Jongeren planten zelf speelbosbomen voor later
© Regionaal Landschap Rivierenland vzw
Avontuurlijke speelterreinen
© Regionaal Landschap Schelde Durme
© Provincie Antwerpen