Waardevolle waterlopen in Zemst

Ontdek je de CoWaLa-acties langs de Kesterbeek, ga je op pad langs de Barebeek of ruim je al kajakkend zwerfvuil op?

Inschrijven

Terug naar overzicht

23 maart 2024 | 10u00

Start

23 maart 2024 | 12u00

Einde

Gratis

prijs
Delen

Gemeente Zemst zet water hoog op de agenda: “waardevolle waterlopen”, zoals de Zenne, de Barebeek en de Kesterbeek, is één van de elf prioritaire acties die de gemeente Zemst in haar open ruimte wil realiseren.

Zo maakt de gemeente samen met verscheidene andere partners werk van een bekenplan en op 16 mei 2023 zag een nieuw hemelwater- en droogteplan het licht. Hierin zijn maatregelen opgenomen om het grondgebied van de gemeente te wapenen tegen wateroverlast en langdurige droogte.

Daarnaast is gemeente Zemst samen met 16 andere partners, zoals Aquafin, provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Brabantse Kouters en ORIOM, ook een voortrekker in het Water-Land-Schapsproject “CoWaLa”. In kader van CoWaLa zullen op korte termijn acht acties worden ondernomen om bij te dragen aan “waardevolle waterlopen”.

Tijdens de Week van het Water wil Zemst al deze acties in de kijker zetten via twee wandelingen en een kajaktocht.


Wandeling Kesterbeek

Op 23 maart 2024 organiseren Regionaal Landschap Brabantse Kouters en gemeente Zemst een wandeling langsheen de Kesterbeek.

Tijdens deze wandeling vertellen we je meer over de acht acties die gepland staan met het Water+Land+Schap CoWaLa. Zo plaatsten we al twee peilmeters langs de Kesterbeek om de waterstand te monitoren. Je ontdekt ook meer over het pilootproject van de Kesterbeek, hoe we een betere waterbuffering en goede waterkwaliteit willen realiseren.

Praktisch

  • zaterdag 23 maart van 10u tot 12u
  • afspraak aan de kapel op het kruispunt Kapelstraat - Larestraat. Opgelet, er is weinig parkeergelegenheid, je komt best met de fiets.
  • inschrijven verplicht via eva.dewit@zemst.be

Wandeling Barebeek

Op 23 maart 2024 organiseert Natuurpunt een wandeling langsheen de Barebeek. Tijdens deze wandeling kom je meer te weten over de fauna en flora van de beek en de poelen die je tegenkomt tijdens de wandeling.

Praktisch

  • zaterdag 23 maart van 14u tot 16u30
  • afspraak aan de parking Sport Vlaanderen, Hofstade ( oude Zwembad)
  • inschrijven verplicht via eva.dewit@zemst.be

Kajakken op de Barebeek

New Moon Kajak neemt je mee op een kajaktocht langsheen de Barebeek. Laat je tijdens de tocht verwonderen door de schoonheid van de Barebeek. Tijdens deze kajaktocht helpen we meteen ook mee om het zwerfvuil te ruimen dat op de beek zou kunnen drijven.

Praktisch

  • de dag is afhankelijk van de getijden en wordt nog op een later tijdstip gecommuniceerd
  • inschrijven verplicht via eva.dewit@zemst.be
Kesterbeek in Beekveldstraat, Zemst
© RLBK