Op een drafje: De geschiedenis van het paard in ons landschap

Op zondag 23 april kan je voor Erfgoeddag samen met ons draven door de geschiedenis van het paard in ons landschap. Kom langs bij onze stand op de Veemarkt en leer op een speelse manier bij welke plek dit geliefd gezelschapsdier inneemt in ons landschap.Terug naar overzicht

Veemarkt, 2800 Mechelen

Startplaats

23 April 2023 | 10u00

Start

23 April 2023 | 17u00

Einde

Lente

Seizoen
Delen

De geschiedenis van het paard in ons landschap

Het leven van het paard is de afgelopen duizenden jaren enorm veranderd. Vroeger galoppeerden deze steppedieren vrij doorheen ons landschap. Later bejaagden we hen voor het vlees om ze vervolgens te domesticeren, in te zetten als boerderijdier, als oorlogswapen en als vervoersmiddel. Vandaag is het paard een geliefd gezelschapsdier voor recreatief gebruik. Vlaanderen telt ondertussen meer dan 200000 geregistreerde paarden, oftewel 14 paarden per km² en hun aantal blijft stijgen.

Ook in Mechelen en omstreken zijn paarden erg geliefd. De gevolgen voor het landschap blijven echter niet uit: versnipperde percelen, graasweiden, verminderde biodiversiteit en kunstmatige afrastering. Wij vragen ons af hoe je een paardenweide natuurvriendelijk kan inrichten (ons stokpaardje), maar we dagen je ook uit om beroemde paarden te herkennen en paardenspreekwoorden aan te vullen. Weet jij wie zich verplaatst zich op ‘Slecht Weer Vandaag’? Of wat mag je zeker niet doen bij een gekregen paard?

Voor meer info kan je terecht bij: charlotte.dewit@rlrl.be 

Waar?

  • De infostand van Regionaal Landschap Rivierenland tijdens de markt aan de Veemarkt. 
Paard in het landschap
© Elly Bartstraat