Tijdens deze cursus leer je alles over onderhoud van knotbomen van theorie tot praktijk.
Tijdens deze cursus leer je alles over onderhoud van knotbomen van theorie tot praktijk.
Knotbomen hebben vele troeven. Ze bieden een schuil- en nestplaats aan dieren en insecten en hebben bovendien een grote landschapswaarde. Zo staat Vlaanderen naast Nederland op wereldvlak bekend om haar groot aantal knotbomen. Ze maken deel uit van ons natuurlijk erfgoed, een reden te meer om ze goed te onderhouden.
Afhankelijk van de boomsoort worden knotbomen het best elke 5 tot 9 jaar geknot. Anders kunnen de takken afscheuren en kan de boom splijten.
Om bestaande knotbomen correct te onderhouden en te bewaren werd door de Regionale Landschappen in 2018 Goed Geknot opgericht. Via dit project koppelen we eigenaars van knotbomen aan knotters. Zij geven de bomen een onderhoudsbeurt en krijgen in ruil het brandhout mee naar huis.
Meer info: https://www.rlrl.be/nieuws/populariteit-van-knotten-in-ruil-voor-gratis-brandhout-in-de-lift
"Ten eerste is het een uitstekende motivatie om in de winter buiten te komen en actief te genieten van het landschap. Je ontdekt zulke mooie plekjes, soms zelfs op wandelafstand van je eigen huis. Ten tweede heb je de fysieke voldoening. Ik vind het heerlijk om in een knotboom te klimmen en de takken af te zagen. Op die manier zorg je voor het voortbestaan van de boom, terwijl de boom je in ruil zijn hout schenkt. Tot slot is het ook fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Het gebeurt regelmatig dat de eigenaar van de knotbomen ons koffiekoeken brengt of zelfs een heerlijke maaltijd voor ons klaarmaakt. Na het werk belanden we soms samen op café, wordt er heel wat gelachen en wisselen we snoeitips en technieken uit."
Wil je kennismaken met knotten en de kneepjes van het vak? Schrijf je dan nu in voor onze knotcursus. De cursus omvat een theorie- en een praktijkgedeelte.
Via de theorie leer je alles over knotbomen en het onderhoud ervan. Daarnaast leer je over persoonlijke beschermingsmiddelen en hoe je veilig omgaat met een kettingzaag. Tijdens de praktijkles in de namiddag zetten we de theorie om in de praktijk en kruipen we de boom in voor een snoeibeurt.
Indien je onderstaand materiaal al hebt, mag je dit meebrengen:
Stuur een mailtje naar Paulien.vanhaute@rlrl.be