Cursus haagvlechten / heggen leggen

Deze opleidingsdag start met een theoretische inleiding waarbinnen de verschillende stijlen van haagvlechten aan bod komen, alsook een deeltje over materiaal en veiligheid. Daarna gaan we zelf aan de slag.Terug naar overzicht

22 februari 2024 | 09u00

Start

22 februari 2024 | 16u00

Einde

95 euro

prijs

Winter

Seizoen
Delen

Cursus haagvlechten & heggen leggen

De techniek van heggen leggen of haagvlechten werd in onze streken meer dan tweeduizend jaar lang toegepast. Dit vooral om alleenstaande boerderijen tegen indringers te beschermen en rond weilanden om het vee op het perceel te houden. Bovendien waren deze heggen een belangrijke leverancier van hakhout, geriefhout, vruchten en kruiden. Door de komst van prikkeldraad en rasterdraad zijn veel heggen echter verdwenen en aan het onderhoud van oude en recent geplante heggen wordt niet veel aandacht meer besteed.

De techniek bestaat erin de stam van de struiken laag in te kappen (zonder ze echter geheel door te kappen) en deze dan onder een hoek neer te leggen en in te vlechten. Deze techniek zorgt niet alleen voor mooie, gezonde heggen maar maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk. Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen. Maar ook haagbeuk, hazelaar, liguster, sleedoorn, gelderse roos en kornoelje zijn bruikbaar.

Deze opleidingsdag start met een theoretische inleiding waarbinnen de verschillende stijlen van haagvlechten aan bod komen, alsook een deeltje over materiaal en veiligheid. Daarna gaan we zelf aan de slag. Tijdens het praktijkgedeelte toveren we een twintigtal meter haag om tot een mooi voorbeeld van een gelegde of gevlochten haag.

Deze dag wordt georganiseerd samen met Inverde

Praktisch

22 februari 2024
Mosterdpot, Duffel
€ 95,00 (incl. 21% BTW)

Inschrijven cursus haagvlechten
© Regionaal Landschap Rivierenland