Hoe plant ik een haag?

Een haag is een mooie, natuurlijke afscheiding rondom of binnen je tuin. Met een filmpje leggen we je helder uit hoe je dat op de beste manier kan doen.



Delen

Geschoren haag

In tuinen en parken is het bij de aanplant van een geschoren haag gebruikelijk om planten van dezelfde soort te gebruiken. Je krijgt een uniform uitzicht en alle planten groeien gelijkmatig. Maar het is ook perfect mogelijk om meerdere soorten te combineren. Dat geeft een gevarieerder uitzicht. Plant de soorten dan niet kriskras door mekaar, maar wissel om de 4 tot 6 planten van soort.

Je kan in 1 of 2 plantrijen aanplanten en 4 planten per lopende meter is gebruikelijk. Je kan dus best een plantsleuf graven in plaats van aparte plantgaten. Wie zijn haag smal wil houden moet er op letten mooi op 1 lijn aan te planten. Om nest- en schuilmogelijkheden te bieden aan vogels laat je je haag echter best minimum 70 cm breed worden.

Een haagsteun plaatsen is bij klein plantgoed (bosgoed maat 60-90 cm) niet nodig. 

Soorten die in aanmerking komen voor een geschoren haag: Beuk, haagbeuk, meidoorn, wilde liguster, veldesdoorn, hulst, iep. Als een strak uitzicht minder belangrijk is, dan kunnen ook Rode kornoelje, Gelderse roos en hazelaar in een geschoren haag.

Onderhoud: jaarlijks 1 of 2 maal scheren. Wacht tot eind juni voor je eerste scheerbeurt als dat kan. Als je vroeger in het voorjaar scheert, gaat je haag nog sterk uitgroeien.

 

Brede bloesemheg

Wil je geen strakke haag, maar een brede, losse bloesemheg? Een prima keuze, want een heg laat je rustig uitgroeien en dat betekent minder werk. Je gaat immers niet jaarlijks scheren, maar snoeit gericht takken weg met een takkenschaar indien de heg te hoog of te breed wordt. Dat doe je meestal om de twee jaar. Uiteraard neemt zo'n heg meer plaats in, reken op 3 m breedte. Plant een heg altijd 2 m van de perceelsgrens. De struiken in de heg worden immers ook makkelijk hoger dan 2 meter.

Het grootste voordeel van een bloesemheg is de natuurwaarde: een brede heg draagt veel bloesems in het voorjaar en bessen in het najaar. En daar profiteren heel wat vogels, bijen en andere insecten van.

Het aanplanten verloopt hetzelfde als bij een geschoren haag, maar het volstaat om 2 planten per lopende meter te planten.

De volgende soorten zijn een goede keuze: meidoorn, sleedoorn, wilde liguster, Gelderse roos, sporkehout, rode en gele kornoelje, hondsroos.  

Meer info over hagen, heggen en houtkanten lees je in onze brochure:

Lees de brochure

© Vilda - Yves Adams